Info voor studenten

Tandemprojekt

Duits spreken met een moedertaalspreker is nog steeds de beste manier om jouw taalvaardigheid te verbeteren. Maar waar vind je die? In Gent!

Elk jaar komen er veel Duitstalige uitwisselingsstudenten naar Gent die graag Nederlands willen leren en alle hoekjes van de stad willen ontdekken. Zij staan te popelen om een taaltandem met jou te vormen!

Heb je interesse? Meld je aan bij lien.vandenbroeck@ugent.be met vermelding van je talencombinatie, je studiejaar en je leeftijd. Zo kunnen wij je snel de contactgegevens van je tandempartner bezorgen. Het aanbod aan Duitstalige tandempartners is natuurlijk beperkt. Hier geldt: ‘Wer zuerst kommt, mahlt zuerst!’

 

 

 

 

 

 

 

Digitale leeromgeving: ILIAS

Nood aan extra oefeningen om je taal- en onderzoeksvaardigheden in het Duits nog verbeteren?

Maak kennis met onze digitale test- en oefenomgeving: ILIAS. Aanmelden kan met je UGent-gebruikersnaam en wachtwoord. Klik hiervoor op het UGent-logo op het midden van de pagina. Op ILIAS vind je een ruim aanbod aan oefeningen op taalvaardigheid, begrijpend lezen en cultuur, per academiejaar. Daarnaast staan studiemateriaal en hulpmiddelen ter beschikking, zoals een module rond het opstellen van een bibliografie, tips en tricks over wetenschappelijk schrijven en nog veel meer.

Bibliotheek

Ingang van de faculteitsbibliotheek. © Universiteit Gent

Op zoek naar bronnen voor je taken of onderzoek? Een rustige plek om te studeren? Of gewoon nood aan nieuw leesmateriaal? In onze prachtig gerestaureerde faculteitsbibliotheek vind je alles wat je zoekt!

Onze bibliotheekcollectie is ondergebracht in de Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte, die zich vlakbij de Blandijn bevindt (Rozier 44, zie plattegrond).

De collectie van Duitse Letterkunde (L32) en Taalkunde (L38) vind je terug in de vleugel Magnel (meteen rechts bij het betreden van het gebouw). Een grondplan van de bibliotheek met de locatie van de verschillende collecties vind je hier.

Bij de ingang van de bibliotheek staan lockers ter beschikking, waar je je spullen kan achterlaten. De bib beschikt bovendien over studie- en werkplekken, printers en scanners, computers en zelfs een opnamestudio.

We stimuleren onze studenten om actief gebruik te maken van de bibliotheek. Een Zitatkommentar, Bachelorarbeit of thesis schrijven? De bibliotheek helpt je bij het zoeken van relevante bronnen voor je onderzoek. Aan de start van de 1e bachelor geven we een rondleiding om de studenten wegwijs te maken in het gebouw, maar ook om inzicht te verschaffen in onze collectie en haar structuur. Nadien is het een stuk makkelijker om zelfstandig op zoek te gaan naar leesmateriaal of bronnen over een bepaalde auteur of werk, literaire stroming, taalkundig fenomeen of ander onderwerp.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Faculteitsbibliotheek of kan je de online catalogus raadplegen.

Filmavonden

Een tweetal keer per semester organiseert de afdeling Duitse Letterkunde een gezellige en leerrijke filmavond. Tijdens deze filmavond wordt eerst een kort woordje uitleg gegeven en daarna een Duitstalige film of serie vertoond. Hierna kan er nog rustig wat verder gepraat worden. Dit is de ideale gelegenheid om in contact te komen met de Duitse cultuur en taal, maar ook om je medestudenten en docenten beter te leren kennen in een ontspannen setting. Je kan ook steeds je tandempartner uitnodigen om samen deel te nemen aan de filmavond.

Informatie over de filmavonden zal meegedeeld worden op Ufora en onze Facebook-pagina, neem dus regelmatig een kijkje!

Muziek

Nein Mann, ich will noch nicht gehen. Ich will noch ein bisschen tanzen…

We brengen jullie graag ook op andere manieren met de Duitse taal en cultuur in contact en wat is leuker dan … muziek! Wil je graag op een leuke manier je Duits oefenen? In de afspeellijst van de Afdeling Duits vind je een gamma aan Duitstalige nummers, gaande van de absolute klassiekers, nieuwe hits, rock, pop, hiphop tot lekker fout. Volg onze lijst op Spotify!

Staat jouw favoriete Duitstalige nummer er niet bij? Dan kan je het toevoegen aan het formulier dat op het prikbord in de afdelingsgang hangt en wij zorgen dat het in de lijst verschijnt.

Bachelor- en masterscripties

Heb je interesse om een bachelor- of masterproef te schrijven in het kader van Duitse Letterkunde of Taalkunde en wil je graag meer weten over de begeleiding, het bachelorseminarie of de mogelijke onderzoeksonderwerpen?

Meer informatie

Studiereis

Om je de kans te geven contact te leggen met Duitstalige studenten en om je de geschiedenis en evolutie van de Duitse taal, literatuur en cultuur vanop de eerste rij te laten beleven, organiseert de afdeling Taal- en Letterkunde Duits af en toe een (optionele) studiereis.

Tijdens de studiereis krijg je de kans om lessen bij te wonen aan Duitse universiteiten, musea en bijzondere boekencollecties te bezoeken en nieuwe kennis op te doen tijdens workshops en lezingen.

Enkele sfeerbeelden van de Studienreise uit 2018 (Kassel, Göttingen, Eisenach, Weimar & Jena).