Voorbereidingscursus

Blik op de Boekentoren.

Zou je graag Taal- en Letterkunde of Toegepaste Taalkunde studeren aan de Universiteit Gent en zegt Duits je wel wat? Heb je alvast voor Duits gekozen en wil je op een laagdrempelige manier voor de start van het academiejaar reeds kennis maken met de lesgevers, vakken en medestudenten? Of twijfel je nog wat of welk van beide richtingen wel echt je ding zal zijn? Tijdens de eerste volle week van september bieden de afdelingen Duits van de vakgroepen Letterkunde, Taalkunde en Vertalen, Tolken en Communicatie aan de Universiteit Gent een gratis voorbereidingscursus Duitse taal, literatuur en cultuur aan. Deze cursus richt zich tot de toekomstige Ba1-studenten, die deze studierichtingen beter willen leren kennen of zich willen voorbereiden op het eerste semester.

Wat?

Het UCT van de Universiteit Gent biedt eveneens een eigen zomercursus Duits aan. De UCT-cursus is betalend en is vooral gericht op praktische taalverwerving en in in tegenstelling tot onze voorbereidingscursus gericht op het brede publiek. De voorbereidingscursus van de Afdeling Duits en de Vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie richt zich daarentegen specifiek tot de studenten die (eventueel willen) starten met de opleiding Taal- en Letterkunde of Toegepaste Taalkunde. Naast praktische taalverwerving biedt de voorbereidingscursus bovendien een verkennende initiatie tot de vakinhouden van de opleiding Duitse Taal- en Letterkunde en Toegepaste Taalkunde. De cursus wordt gegeven door de professoren, assistenten en wetenschappelijke medewerkers die effectief het onderwijs in de opleiding Taal- en letterkunde en Toegepaste Taalkunde verzorgen. Op die manier krijg je een overzicht van de oriëntering van de opleiding Duits aan de Universiteit Gent en leer je de lesgevers ook voor de start van het academiejaar al kennen. Als deelnemer krijg je dus niet alleen de gelegenheid om je toekomstige studieomgeving en studiegenoten beter te leren kennen, maar ook om kennis te maken met de universiteit als geheel en met de stad Gent.

Groepsfoto van de deelnemers van de voorbereidingscursus in september 2014

Wat kan je precies verwachten?

De cursus staat open voor alle niveaus en wordt aangeboden aan potentiële studenten (op volledig vrijwillige basis). Afhankelijk van het aantal inschrijvingen zal de cursus zal drie tot vijf dagen duren, maar ongeacht de omvang van het programma zijn de volgende aspecten van toepassing:

 • Per dag worden 4 lesblokken van 75 minuten afgewerkt (= de duur van een lesblok tijdens het academiejaar).
 • De cursus vindt plaats in de gebouwen van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, in een leslokaal waarin je ook tijdens je studie les zult krijgen.
 • Het inoefenen van de taalvaardigheid in het Duits: spraakkunst (ook met computeroefeningen), conversatie en uitspraakoefeningen.
 • Introductie van de studie-inhoud: de taalkunde en de letterkunde van het Duits (taal- en cultuurgeschiedenis, eigentijdse taalfenomenen, proza, poëzie, theater, film, etc.).
 • Informatie over praktische organisatie van de studie, o.a. de mogelijkheid om een Erasmusverblijf in het buitenland op te nemen.

Wat heeft onze cursus concreet te bieden?

 • De gelegenheid tot het opfrissen of bijschaven van de taalkennis
 • De kans om de uiteindelijke studiekeuze te bepalen (voor wie nog twijfelt)
 • De kans om het gebouw en het personeel reeds voor de grote drukte van de officiële semesterstart te leren kennen
 • Een overzicht te krijgen van de verschillende lesgevers en lesinhouden

Bekijk hier het concrete programma van de voorbereidingscursus: Voorbereidingscursus_2023_schema.

Praktische Informatie

Deze gratis cursus zal plaatsvinden van 2-6 september, in de gebouwen van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Campus Boekentoren: Blandijn – leslokaal 1.16). Eetgelegenheid is er in het studentenrestaurant ‘De Brug’ en al het nodige studiemateriaal wordt tijdens de cursus ter beschikking gesteld. Sfeerbeelden van vorige edities vinden jullie hier.

Inschrijven kan vanaf de infodag (maart) tot 28 AUGUSTUS via dit inschrijvingsformulier.

Bij verdere vragen kan u ons steeds contacteren:

 • via e-mail: lien.vandenbroeck@ugent.be
 • telefoon: 09/264.40.89
 • of via het adres: Afdeling Duits – voorbereidingscursus t.a.v. Lien Van den Broeck Blandijnberg 2 B-9000 Gent

  Volg het reilen en zeilen van de Afdeling Duitse Letterkunde ook op Twitter, Facebook of Instagram!